Columbus in the arctic? And the vineland literature

columbus.jpg

Mr. Tornöe has recently shown (Early American History: Norsemen Before Columbus) how the sagas of the Norse discovery of America can be interpreted as factual reports of historical events. In this presents volume Mr. Tornöe provides further support for his views by considering the theories o fauthors who have based their views on various degrees of scepticism regarding the validity of the saga accounts. Mr. Tornöe`s positive conclusion about the sagas, and his conviction that firsthand knowledge og North America persisted and was widely recognized for many centuries, provide a basis for believing that Columbus actually knew about North America before setting out on his ‘accidental’ discovery of it; not onlyt hat, but there is good reason to think that Columbus himself had in fact participated in a Portuguese-Scandinavian expedition which went to search for the Northwest Passage.

Fanget i polarisen
den dramatiske historien om DS «Remøy»Ålesund, februar 1921. Fangstskuta DS «Remøy» legger fra kai med kurs for Nordishavet. Mannskapet vet at de skal på et farlig tokt med mange prøvelser. Snart viser det seg at de også står overfor helt andre trusler enn de er forberedt på. Fangsttoktet i Nordishavet skulle få skjebnesvangre konsekvenser, ikke bare for forfatterens farfar og resten av mannskapet, men også for makthaverne i Lenins Sovjet-Russland og regjeringen hjemme i Norge. Fanget i polarisen er en gripende fortelling om en dramatisk historisk hendelse - og en hyllest til hverdagsslitet og vågemotet som var med på å bygge det moderne Norge. Boken gir nærkontakt med en tid med enorme omveltninger som preget hele det forrige århundre. Svend Otto Remøe arbeider som spesialrådgiver i Norges Forskningsråd og har bakgrunn som forsker. Fanget i polarisen er bygd på den virkelige historien om forfatterens farfar. Dette er hans første bok.
08.05.19 13:55