Drømmen om Selfangst og Grønlandsfiske

folkestad_omslag.jpg

Av Torbjørn Folkestad

Ultima Thule
oppdagelsesreiser i ArktisDette er historien om oppdagelsene av de arktiske områdene, fra oldtiden og helt frem til åpningen av Nordvest- og Nordøstpassasjen og erobringen av Nordpolen. Det begynte med grekeren Pytheas som omkring 320 f.Kr. foretok en reise nordover, til Thule. Pytheas skriver at Thule lå seks dagers seilas nord for England, og han beskriver islagt hav og en forunderlig midnattssol. I norrøn tid seilte vikingene på oppdagerferder i arktiske strøk. De seilte til Kolahalvøya og Kvitsjøen, dro til Island og oppdaget Grønland og Vinland. Senere fulgte andre i deres kjølvann: Barents, Bering, Nordenskiöld, Peary, Cook, Franklin, Nansen og Amundsen. Her fortelles alle de dramatiske historiene om ferdene til de ugjestmilde polstrøkene. Det er beretninger om heltemot: Noen av oppdagerne vendte hjem i triumf og vant seg evig ry, andre gikk under i isødet. Boken er rikt illustrert med historiske bilder og kart. Mange av kartene er tidligere ikke publisert i bokform.
26.11.19 15:29
Drømmen om Selfangst og GrønlandsfiskeEn skårunges beretning
Av Torbjørn FolkestadMin drøm var å bli fangstmann og fisker. Mine naturlige rollemodeller drev med fangst og fiske. På øya jeg vokste opp var havet en naturlig arbeidsplass og havet hadde tidlig en dragning på meg. Alle advarte meg. Med denne boken tar jeg leserne med på min første tur på selfangst i ishavet som 15 åring og senere turer jeg hadde på linefiske ved Vest-Grønland og Newfoundland. Om bord i fartøyene traff jeg mange forskjellige mennesker. Fantastiske personer som hadde levd dette livet i mange år. Dette yrket har nok utvilsomt preget mange av dem, også meg. Jeg følte for å nevne noen av disse folkene som var mye borte fra hjemmet. Da de kom hjem var det høytid for mange – og for noen, et hardt liv. Jeg forteller også litt av historien til ett av rederiene: Pr. Brødrene Davik. Den handler om en dramatisk avgjørelse i aprildagene i 1940 som grunnleggeren av rederiet da tok, om en flukt vestover i havet og om en sterk kjærlighet mellom to mennesker. Den som var leder for flukten var en innoativ og besluttsom person: Reder og skipper Nils Davik.
11.11.19 15:04
NORDØSTGRØNLAND 1908-60
Fangstmandsperioden – og dens spor i dag.Det er snart 60 år sidan den siste fangstmann forlèt Nordaust-Grønland. Etter eit halvt år hundre var det slutt på ei spanande epoke, der norske og danske fangstmenn hadde sitt daglege virke på Grønlands austkyst. Fangstmennene forsvann, men etterlet seg varige spor, som enno finnes. Meir enn 300 fangststasjonar og hytter, spreidd ut over området frå Mestervik til Danmarks Havn. Etter sju års forsking og over 100 spanande intervju i Norge og Danmark, og om lag 1000 brev, lukkast Peter Schmidt Mikkelsen i 1994 å gje ut boka «NordøstGrønland 1908-60. Fangstmandsperioden». (Dansk Polarcenter). Det er no 25 år sidan boka kom ut, og har vore utseld i mange år. I mellomtida har det skjedd mykje på Nordaust-Grønland, også med dei gamle fangsthyttene. Mange nye opplysningar har kome til. Hyttene har blitt oppmålt, fotografert og GPS merka av nonprofit organisasjonen NANOK. Alt dette har resultert til at forfattar Peter Schmidt Mikkelsen bestemte seg for å gje ut ei ny og revidert utgåve av boka om fangstmannsperioden. Strukturen i boka er om lag som i første utgåve, men innhaldet er vesentleg utvida, bl.a. med dei seinare års NANOK aktivitet, og mange fleire foto er kome med, både nye og historiske. Dette resulterer i at den nye utgåva har blitt 50% større i sidetal enn førsteutgåva. Det er også 1.100 foto i den nye utgåva, nesten tre gongar meir enn i den første. På bakgrunn av dette har den nye utgåva også ein utvida undertittel, «Fangstmandsperioden – og dens spor i dag». Boka er eit fantastisk dokument og oppslagsverk over aktiviteten på Nordaust-Grønland.
05.11.19 08:50
Polare tragedier
Polarhistoriens største tragedier og mysterier er en fascinerende blanding av mot, overmot og uvitenhet.I jakten på ære, berømmelse og rikdom dro polfarerne til ytterkanten av den kjente verden, men mange kom aldri tilbake. Hva ligger bak disse tragediene? Hva fikk en 80-åring til å ta med førti mann for å finne Canadas gull i 1720? Hvordan kunne 17 friske menn omkomme i et nybygget hus fullt av mat? Var kaptein André gal eller genial da han seilte mot Nordpolen i ballongen sin? Hvordan kunne en lausunge fra Arendal bli dansk krigshelt og en ikonisk polarhelt? Boken gir deg både de berømte og de ukjente historiene, fra Hugh Willoughby i 1553 via Willem Barentsz i 1596, og sju andre ekspedisjoner, til kappløpet mellom Amundsen og Scott. Disse historiene har aldri blitt presentert samlet tidligere.
25.10.19 13:56