Frithjof

EigarAktieselskapet Frithjof, Kristiania/Tromsø
Magnus Giëver 1897
(1900 Johannes Giæver, Tromsø, disp.)
Fartytypetremastar damp/bark
HeimehamnOslo - Tromsø
ByggeverftStokke, Vestfold
Byggeår1884
ByggematerialTre
Mål i lengde, byggeår121,4 fot
Mål i breidde, byggeår25,9 fot
Mål i djupne, byggeår12,9 fot
Tonnasje259 brt
Maskin, orginaltSegl
Maskin, nyNyland MV 52 hk damp
SkipperarLars Iversen, 1890
Johan Kjeldsen (1900)
Johs. Larsen (ved forliset)
ForlistForlist ved Island 8. oktober 1907
Utfyllande opplysningar

1900 svensk ekspedisjon til Spitsbergen og Østgrønland. Ekspedisjonsleder Gustav Kolthoff (zoolog). Turen gikk ut fra Oslo og retunerte dit. Ekspedisjonen varte fra juli til slutten av sept.
Gikk fra Jan Mayn 24 juli til Myggbukta. Gikk nordover til Hvalrosshalvøya, for å etterse Nathorsts depot for Sverdrup. Frans Josefsfjorden.
Formålet med ekspedisjonen var zoologiske undersøkelser og fange noen moskus til aklimatisering i Sverige.

1901 var «Fritjof» leid av den amerikanske Baldwin-Ziegler-ekspedisjonen til Franz Josefs Land.

1901 unsetningsekspedisjon til Søren Zakariasen, som var på småfangst på Spitsbergen. Han hadde ikke kommet hjem, så «Fritjof» med kaptein Johan Kjeldsen med mannskap ble sent opp for å finne han. Ekspedisjonen forlot Tromsø 10.nov. Velllykket tur, hvor det ble utvist stort sjømannskap. Tilbake i Tromsø 26. november. Johan Kjeldsen fikk redningsmedalje.

1904: Fritjof tilbake I Gøteborg I april, etter å ha vært leid bort til den svenske stat I forbindelse med ettersøkningen av Otto Nordenskiøld’s ekspedisjon. William S Champ leide Fritjof for William Ziegler- ekspedisjon til Franz Josefs Land, for å unnsette Ziegler ekspedisjonen på America, som var i vanskeligheter.

1906/07 ble Fritjof benyttet av Walter Wellmanns luftskibsekspedisjon som hadde Nordpolen som mål. Utstyret ble fraktet til Virgohamn.

1907 forliser Fritjof, ved Island. 17 mann fra Tromsø omkom. Blandt dem skipperen Johan Larsen. Kun en mann ble berget: annenmaskinist Salamonsen. Bakgrunn for forliset: Fritjof ble sent for å leite etter Laura som var med en jaktekspedisjon til Grønland. Laura skulle, etter oppholdet på Grønland, gå til Jan Mayen for å hente noen overvintrere. (En fangstekspedisjon, finansiert av Giëver.) Laura ble forsinket en månde, slik at Fritjof dro for å hente ekspedisjonen på Jan Mayn. P. g. a. dårlig vær valgte de å lense unna til Island. Fritjof grunnstøtte og totalforliste.