Snetind

Eigar1920 Anton Andreassen m.fl., Andørja
FartytypeSelfangar
Reg. merkeT 74 I
HeimehamnIbestad
ByggeverftJakob Gjermundnes, Korsstøa i Vestnes
Byggeår1920
ByggematerialTre
Mål i lengde, byggeår71 fot
Mål i breidde, byggeår18,5 fot
Mål i djupne, byggeår7,3 fot
Tonnasje16 nt
Maskin, orginaltBolinder 60 hk
SkipperarArthur Andreassen (ved forliset)
ForlistForliste i Kvitsjøen 29. mars 1927
Utfyllande opplysningar

Utdrag frå skipper Arthur Andreassen si dagbok frå forliset i 1927:

«Tirsdag 29. mars. Frisk, SW-lig. Da det lysnet av dag, fortsatte vi at arbeide for at komme os ut av floren og kl. 8 fm var vi i vokken. Isen hadde vært en del revet på NO og West paa strømskiftene, men nu satte det sammen saa vi var nøtt at vente paa neste strømskifte. Vi lette os da en høvelig plats hvor det saa ut til at være svak is, i tilfelde skruing, og la os intil der. Vi fylder olje og vand og platter sjind paa fatene igjen og rydder op i rummet. Kl. 1/2 2 em var jeg i toppen, jeg kunde da se land paa ONO omtrent. Isen skrudde da en del paa forsjellige steder, men der vi laa var det omtrent stilt enda. En stund efterpaa (omtrent 10 minutt) begynte det at bli liv i isen der vi laa. Jeg og førstesjytter var da paa dek og saa efter. Isen skrudde da en del baade for og akter, men ikke saa at vi tenkte det var nogen fare paa færde. Vi gik en tur ned igjen. Størsteparten av mandskapet arbeidet da i rummet.

En liden stund var gaad da kommer andensjytter og roper ned «Ja nu er vi ferdig».

Jeg sprang da øyeblikkelig paa dek og da hadde fartøyet faat en dyp bule paa b.b side i forkant av rummet og lit under vannlinjen. Isen presset da godt paa saa det braket både i fartøyet og i isen. Antakelig har det vært en spiss isfot som har vært sjult under sørpen og småisen, som har bit sig fast i siden saa fartøyet ikke fik løfte sig. Jeg saa straks at der maatte være spant brukket, men tenkte paa samme tid at vist vi kunde faa et skud under den spisse isfoten saa kunde vi muligens redde fartøyet. Jeg sprang da ned i kahytten hvor vi hadde dynamit med tilbehør liggende grei for at ladde et skud. Antar at jegvar borte omtrent et min., men da jeg kom op paa dekk saa jeg at det var haapløst at gjøre noget. Omtrent halve b.b side var da inbrækt, vandet fosset ind, og fartøyet laa allerede dypt med baugen. Andensjytteren var da i rummet og skulde redde en sæk kavring men kom forsent der. Førstesjytter hadde allerede heist flagget for at tilkalde opmerksomhet. Nogle mand sprang paa b.b fangstbaat som hang utsvinget i davidene og skar surringene løs og kuttet taklene, men den blev meget ramponert da den blev i klemme mellom en is og brostøttene idet skuten krenget lit over til b.b og sank.

Jeg hadde vært nede i kahytten og funnet skipspapirene og dagboken, og sprang paa isen. Et øyeblik efter var «Snetind» forsvundet i dypet. Kl. var da omkring 2em. og det hele var overstyrt paa 3-4 minut. Vi begynte at gaa mot nærmeste skute som var «Søndmøringen» og kom der ombord kl 5em. Vi blev godt mottat og blev plassert paa beste maate for natten. Ombord hadde vi ved forliset 586 sæl».