Anne Hege Simonsen: Tryggve Gran. Is, luft og krig.

trygve_gran.jpg

Biografen om Tryggve Gran er den fascinerende historien om en spesiell mann og et uvanlig liv, i en tid preget av store oppdagelser, heltemot og teknologiske revolusjoner.

22 år gammel ble Tryggve Gran eneste norske medlem i Robert F. Scotts Sydpol-ekspedisjon. Han var en av dem som fant Scott og hans menn ihjelfrosset i teltet, eller at Scott hadde tape kappløpet om polpunktet mot Roald Amundsen. Etter flere år i isødet vendte Gran tilbake til sivilisasjonen og ble opptatt av flygning, som var i rivende utvikling på denne tiden. 30. juli 1914 ble han den første som krysset Nordsjøen med fly, fra Skottland til Jæren. Hans heltedåd ble overskygget av krigsutbruddet.

I denne første biografen om Gran gir forfatter Anne Hege Simonsen en levende skildring av polarhelten i isødet og flypioneren alene i sitt fly over havet. Under 1. verdenskrig kjempet Tryggve Gran for England, men vendte så tilbake til Norge der han ble tiltrukket av den fremvoksende fascismen. Da 2. verdenskrig brøt ut, valgte han tysk side.

Arktisk jaktsafari
Storviltjakt i ishavet 1859 - 1909 Av Kjell G. KjærArktisk jaktsafari handler om den første storviltjakten i nordområdene. Jegerne var i hovedsak eventyrlystne og velstående utenlandske aristokrater som drev jakt på polardyr ved Svalbard, Grønland og Novaja Semlja. Boken bygger på jegernes egne beretninger slik det framkommer i brev, dagbøker og øvrige upubliserte og publiserte kilder. Illustrasjonene i Arktisk jaktsafari er unike. Flere jaktlag hadde med fotograf eller tegner som dokumenterte jaktscener, og boken inneholder en stor mengde historiske bilder som på unikt vis dokumenterer storviltjakten i nordområdene fra siste halvdel av 1800-tallet. Kjell G. Kjær har tidligere gitt ut Tragedien i Svenskhuset (2012) sammen med Ulf Aasebø og Ishavsfarerne 1859-1909 (2016)
12.12.18 13:23