Det var dager og stunder uten et lyspunkt og med motgang på helt andre plan enn ventet. Det var dager da hele ide’en bak Nordpolferden og målet syntes meningsløst og bortkastet, og da jeg i tankene nærmest lette etter et holdbart påskudd for å gi opp. Da hjalp det å ta seg selv i nakken og minne seg om at det er nettopp dette du har forberedt deg på. Det er slik det skal være.
Den 17. februar – på min 34-årsdag – forlot vi Norge med kurs for Canada. Med meg var Trygve Berge og Jørn Eldar Fortun som skulle være med på ekspedisjonen, Peter Hesseberg som skulle være vår kontaktmann og rådgiver i Canada og senere på Svalbard, samt fotograf Ståle Wattø. Reisemålet var Resolute Bay i North West Territories, der vi skulle møte fjerdemann, Ekaksak Amagoalik, og gjøre de siste forberedelsene fremfor ferden ut i isen.
Totalt veide ekspedisjonen med folk og utstyr nærmere tre tonn da vi den 4. mars tok av fra Resolute i to chartrede fly, en Twin Otter og en DC3. Vel tre timer senere landet vi på den lille flystripa i Eureka på 80gr nord. Gradestokken viste godt under minus 40.
Et par timer senere var den siste sleden surret, scooterne ble startet og en kolonne på tre scootere og seks sleder begynte å sno seg ned fjellsiden mot Slidrefjorden og havet. Ferden var begynt.
De første nettene i teltet var kalde og ukomfortable. Det tok litt tid før vi fikk «ristet» oss ordentlig på plass og kom inn i gode leir- og reiserutiner. Det var verst om morgenene, når vi våkent med et tommetykt rimlag under telttaket og åpningen til soveposene full av snø.
Fredag 12. mars slo vi leir på den store Yelverton Bay i posisjon 82gr 30’ nord og 84gr vest. Vi hadde til bakelagt 460 km siden vi dro fra Eureka. Vi hadde hele tiden kjørt på fin is nær land. Nå skulle vi ta en rett nordlig kurs ut i det evig drivende ishavet.
Overgangen fra fjordis til havis ble gradvis, men ikke mindre brutal. De første par dagene avanserte vi sju – ti km pr dag.
I 45 kuldegrader økset vi oss vei gjennom meterhøye skrugarder. Løftet og dro sleder og scootere over tårnhøye hindringer, bannet, svettet og slet. I løpet av et par dager var ytterklærne våre så fulle av is fra kondensert svette at vi måtte bruke makt for å få den på om morgenen. Og isen ble bare verre og verre. Det ble etter hvert klart at vi ikke ville greie å komme oss gjennom med mindre isen forbedret seg radikalt.
En natt hadde vi rådslagning og kom til at vår eneste sjanse var å få et fly oppover og rekognosere hele kysten fra Yelverton Bay til Ward Hunt Island og så stikke ut en ny kurs fra land der isskruingene var minst.
Dagen før flyet kom, våknet vi av at en svær råk hadde delt leiren i to. isen var i bevegelse rundt oss på alle kanter, og flaket vi lå på fortsatte å smuldre opp samtidig som det på andre kanter raskt bygde seg opp nye skrugarder.
Vi samlet alt folk og utstyr, fikk lesset opp sledene og begynte en desperat kjøring tilbake mot land og Yelverton Bay. I mer enn 12 timer kjørte vi – nesten uten opphold – krysset en rekke nyfrosne råker med løvtynn is, fløy over skrugarder, og laget broer over mindre råker ved å fylle dem med småis.
Vi hadde ikke annet valg enn å fortsette nordover. I løpet av en dag kjørte vi helt opp til Kapp Martin Fanshave – ikke så langt fra Ward Hunt Island som hadde vært vårt opprinnelige utgangspunkt. Her fikk vi omsider inn et nytt fly, fikk gjort en skikkelig rekognosering og stakk ut ny kurs mellom skrugardene. I dagevis slet vi oss gjennom nye skruinger: hogg vei, løftet og dro scootere og sleder. Vi håpet at det skulle åpenbare seg fin flott is bak hver ny skruing vi nådde. Vi ble like skuffet hver gang, men likevel bar det nordover. Vi noterte bunntemperatur, minus 54gr.
Den 31. mars hadde vi nådd 84gr 24’ nord og trodde oss gjennom de værste landskruingene. Vi slo leir for å vente på fly med nye forsyninger fra Resolute Bay.
Flyet – en Twin Otter utstyrt med DC3 hjul og ikkje ski – kom inn for landing, brøt gjennom det tilsynelatende solide isdekket og ble stående i en sky av snø. I det samme det seks tonn tunge flyet brøt gjennom islaget og bråstoppet, vippet det forover slik at venstre propell slo nedi snøen og bendte en propellvinge. Det som vi hadde sjekket og funnet var solid is, viste seg nå å være tre – fire tommer tykt islag.
Vi satte oss umiddelbart i kontakt med flyplassen i Resolute Bay for å få oppover et fly med mekanikere, ny propell og ski til den havarerte Twin Otteren. I mellomtiden ble alle åtte innlosjert i teltet vårt, som på forhånd var i minste laget til fire mann. Så begynnte ventetiden.
I løpet av den første natten ble både copiloten og radioteknikeren syke, copiloten fikk svære åpne sår på innsiden av lårene, mens radioteknikeren fikk magetrøbbel med oppkast og diare. Ute var det minus 42gr.
Neste dag kom flyet med mekanikere og reservedeler, men de fant oss ikke og måtte returnere. I løpet av dagen var de to syke blitt enda dårligere, og situasjonen for dem ville trolig ha blitt katastrofal hvis ikke serviceflyet til den britiske Transglobeekspedisjonen hadde kommet inn og tatt dem med seg tilbake til Ellesmereøya sammen med Peter Hesseberg. Først neste dag kom flyet med mekanikere og reservedeler.
Det kom som litt av et sjokk da jeg fikk vite at Ekaksak og Jørn hadde bestemt seg for å avbryte turen og reise tilbake med flyet så snart det var reparert.
Først ble jeg forbannet, deretter fortvilet. Min umiddelbare reaksjon var at Trygve og jeg fikk fortsette alene, noe Trygve var villig til. Ved nærmere ettertanke syntes det imidlertid å være et ganske urealistisk prosjekt. Hele ekspedisjonen var planlagt og oppbygd omkring fire mann. Med tre mann kunne vi fortsatt være noenlunde trygge, men med bare to ville det ikke fungere.
Ekaksaks begrunnelse var at han ikke lenger trodde vi ville være i stand til å nå Nordpolen. Uhellet med Twin Otteren var dråpen som fikk begeret til å flyte over.
-Vil du det skal gå liv tapt, spurte han meg da jeg forsøkte å overtale ham til å fortsette.
-Nei, svarte jeg. – Det er heller ingen fare for at noen skal miste livet så lenge vi er samlet og fortsetter alle fire. Farlig blir det først hvis Trygve og jeg må fortsette alene, noe vi kommer til å gjøre uansett. For oss er det ingen vei tilbake. Vi har for store forpliktelser både til oss selv og til våre sponsorer til at vi kan avslutte nå.
Forsøk i fjorten dager til. Dersom vi i løpet av den tid ikke kan vise fremgang eller det begynner å gå på livet løst, så får vi inn et fly og avslutter det hele.
-OK, sa Ekaksak. – Fjorten dager til.
Med Ekaksak villig til å gjøre et nytt forsøk, lot også Jørn seg overtale til å fortsette, og det var med en enorm lettelse jeg etter fem lange dager så Twin Otterwn ta av. Vi var fortsatt fire mann igjen på isen.
Vi slet oss videre nordover. Ekaksak holdt hele tiden teten. Lette etter den beste veien gjennom eller forbi isskuringene. Likevel gikk langt over halvparten av arbeidsdagen med til å hogge vei.
Etter hvert som vi krysset breddegradene på vei nordover ble isen bedre og bedre, men dagsetappene ble ikke vesentlig lenger fordi vi fikk stadig større og flere reparasjoner. Den strenge kulda gjorde også sitt til at det oppsto tretthetsbrudd på utstyret hyppigere enn normalt.
På knapt 85gr nord fikk vi inn forsyninger med dropp fra et av det norske Forsvarets Herculesfly. På grunn av den stygge isen og nedkjørte sleder, måtte vi sette igjen halvparten av bensinen som kom i droppet.
Det var tydelig at vi nå reiste på et hav i bevegelse. Det ble etter hvert en rutine å arbeide oss over aktive skrugarder. Isen gikk som regel ikke hurtigere sammen enn at det var fullt forsvarlig å arbeide seg gjennom, men for sikkerhets skyld anstrengte vi oss ekstra for at det skulle gå så raskt som mulig. Tanken på å bli sittende fast midt inne i en skruing som var på vei opp, var ikke særlig fristende…
Det var ikke lenger noe godt synlig skille mellom natt og dag, og med gjennomsnittstemperatur på minus 20-25gr føltes det varmt mot hva vi tidligere var vant til. Leiararbeidet foregikk nå uten votter og parkas så sant det ikke blåste for mye. De «høye» temperaturene var imidlertid ikke bare av det gode. Snøen som samlet seg i klær, vanter og sokker hadde nå mye lettere for å smelte, og det ble et problem å holde seg tørr.
En morgen oppdaget vi plutselig spor etter to scootere og to sleder. Utrolig nok krysset vi nå sporene til den britiske Transglobe-ekspedisjonen. Etter hvert som vi hadde nærmet oss Nordpolen, hadde vi flere ganger snakket om muligheten for dette, og jeg hadde satt opp premie til den som først fant dem. Det var som vanlig den meget oppmerksomme Ekaksak som stakk av med gevinsten.
Vi forsøkte å følge sporet til britene i håp om at det skulle spare oss for en del veiarbeid gjennom isskruingene, men det viste seg snart at det hadde skjedd store forandringer med isen i løpet av de to ukene som var gått siden britene passerte. Flere ganger forsvant rett og slett sporet, og med jevne mellomrom måtte vi stoppe for skrugarder som ikke hadde vært der da britene for over. Etter et par timer mistet vi sporet for godt.
Lørdag kveld, 24. april, nådde vi 88gr 54’ nord. Bensinforsyningen var nesten oppbrukt. Det som var igjen på tankene var ikke mer enn vi måtte ha i reserve om vi måtte evakuere leiren. Mandag morgen var vi lovet «Husky 85» med nye forsyninger fra Norge samt en ny slede. Vi hadde nå bare tre igjen av de opprinnelige seks sledene vi startet med, og to av disse ble demontert og satt sammen til en ny mens vi ventet på flyet.
Tirsdag opprant med bra vær og over radio fulgte vi Herculesflyet fra det tok av i Longyearbyen til det kom drønnende inn over leiren og lot forsyninger, bensin og slede gå.
Et par timer senere var vi på nytt underveis nordover.
De første par ukene etter uhellet med Twin Otteren hadde jeg gått i uvisse om hva Ekaksak og Jørn ville gjøre når de fjorten «prøvedagene» var over.
Men jeg kunne ha spart meg uroen. Det var aldri mer på tale fra noen at vi skulle bryte av. Tvert imot syntes det som om samtlige var mer innstilt enn noensinne på å fullføre turen. Selv om det enkelte ganger var på grensen til det forsvarlige.
Vi var ikke lenger i tvil om at skrugarder og råker ikke skulle hindre oss i å nå Nordpolen. Selv om vi mistet både en og to scootere og mye av utstyret også, så var det ikke 100 kilometer mer enn vi skulle greie å tilbakelegge til fots. Det eneste vi var livredde for å miste, var sambands- og navigasjonsutstyret vårt.